Kako naštimati gitaru?

Standarni ugođaj gitare idući od prve (najtanje) žice glasi: e, h, g, d, a, e. To znaći da svaka žica mora zazvučati po točno određenom tonu i pravoj “oktavi”.

Najsigurnije i najjednostavnije je ugoditi gitaru uz pomoć tzv. “štimera”. To je jedan mali uređaj koji nakon što trznemo žicu pokazuje o kojem tonu se radi i da li je taj ton previsok ili prenizak. Moguće ga je kupiti u dućanu sa glazbenom opremom ili preko interneta. Ako smo došli do točne intonacije na štimeru će to biti na neki način prikazano, ili će zasvijetliti zelena lampica ili će to biti onačeno centralnim položajem strelice, ovisi od štimera do štimera. Valja spomenuti i da se na većinu današnjih smarphonea može skinuti aplikacija vrlo slična pravom štimeru za gitaru. Naći ćete je najčešće pod nazivom “tuner”, “guitar tuner” i sl.

Sljedeća metoda je prema međusobnom odnosu žica. Prije nego što to možemo napraviti valjalo bi prvu žicu ugoditi na ispravni ton e. To možemo prema nekom drugom instrumentu, npr. klaviru ili drugoj, već ugođenoj gitari. No, iako to nije sasvim točno, gitara će dobro zvučati, ukoliko je ispravan odnos svih žica međusobno, ali neće biti u skladu sa drugim instrumentima. To vas može zadovoljiti ako svirate sami. Pretpostavimo da smo dobro ugodili prvu žicu. Kada pritisnemo 5. polje na drugoj žici moramo dobiti identičan ton kao na prvoj praznoj. Ako nije tako, moramo zategnuti ili otpustiti žicu dok obje žice ne zazvuče istim tonom. Nakon toga ugađamo treću žicu, ali ovoga puta pritiskom u 4. polje. Zatim četvrtu, petu i šestu, pritiskom u 5, polje, sve prema susjednoj tanjoj žici. Ponovite postupak dok sve žice nisu usklađene.

Postoje i drugačiji štimovi od onog navedenog, no ako ste početnik, time se ne biste trebali zamarati. Možemo spomenuti spuštanje 6. žice za jedan ton, dakle na D. Ili spuštanje svih žica za jedan ton ili pola, i mnoge druge kombinacije.
Osim gitare sa šest žica, postoje i sedmožičane, osmožičane i dvanaestžičane gitare. Tu su mogučnosti puno veće. Kod prve dvije stavljaju se dodatne deblje žice uz standardnih šest, a kod dvanaestžičane gitare uz svaku od šest žica dolazi jedna tanka žica što služi za postizanje posebnog zvuka, odnosno efekta.